torsdag 4 februari 2010

Godzilla's Counter Attack (1955)

Godzilla's Counter Attack
Orginaltitel: Gojira no gyakushû
Regissör: Motoyoshi Oda
År: 1955
Längd: 82min
Betyg: 8/10

Ett år efter Godzilla debuten "Gojira" släpps film två i serien, "Godzilla's counter attack". Detta är första Godzilla filmen där monstret fått sällskap, den sköldpaddsliknande varelsen Anguirus uppenbarar sig. De är knappast vänner och deras fight får städer att rasa. Japans militär sätts in för att krossa monsterna.


"Godzilla's Counter Attack" är likt föregångaren en skitbra monsterfilm. Det är lite av samma historia igen fast denna gång mer packad med action och tempo. Tanken var att fighterna skulle ha filmats i slow motion, men tekniska missöden gjorde att de istället blev snabbare. Detta gillade regissören och visst gav det mer klös på scenerna. Visst är hastighetsskillnaderna uppenbara, men det är charmigt.

Effekterna då, jo de är faktiskt riktigt bra och underhållande att titta på. Klippningen är också skoj, medräknat de solklara loopningarna som återanvänds ofta. Till skillnad från föregångaren så låter monsterna här som någon tuta. Jag vet inte varför, fult är det och man saknar det där garagiga drone-släpet som godzilla vräkte ur sig i förra filmen, som fick varenda drone-fantast att höja på ögonbrynen. Detta kommer dock tillbaka mot slutet av filmen då Godzilla låter mer som han ska. Tut ljudet är ett mysterium.

I det stora hela en skitbra monsterrulle från 50-talet. Ska du se denna så se den japanska utgåvan, som vanligt när det gäller Godzilla.
8/10

imdb
filmtipset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar